RSS

lucruri de zis

06 aug.

Lucruri de zis:
I. Interesant ce raspunsuri dam atunci cand suntem intrebati care sunt lucrurile importante pentru noi intr-o relatie, indiferent de natura ei. Si, mai mult de atat, ce si cat din ceea ce afirmam ca ne dorim sa primim este si ceea ce oferim. Pentru ca, de multe ori, cred ca aici intervine o ruptura, provenita poate din simplul fapt ca nu ne percepem pe noi insine tocmai asa cum suntem.

Hai s-o luam asa: primul cuvant care imi vine in minte cum ca ar fi important, e comunicarea. Si da, e minunat cand gasesti oameni cu care sa ai ce povesti. Dar hai sa nu uitam cateva aspecte:
1. Povestile sunt, in general, bidirectionale. Cele mai bune sunt cele in care apar opiniile diferite, sustinute si argumentate. Nu cred ca e fair sa asteptam de la ceilalti sa vina ei cu povesti interesante sau cu idei si propuneri de polemici. Suntem capabili sa sustinem, pe baza cunostintele pe care le avem, o discutie in contradictoriu, fie ea si doar de dragul argumentarii? Suntem capabili sa avem o opinie, nu o parere? Si daca azi nu suntem apti sa ducem o asemena discutie, facem activ ceva pentru a schimba situatia? Daca nu, de ce am considera comunicarea un element important al unei relatii interumane? Doar pentru ca am preluat de undeva chestia asta sau pentru ca ni se pare ca daca cineva e vorbaret, asta ne scuteste pe noi de gandit?
2. Profunzimea unei relatii, stabilitatea ei, increderea pe care o castigam in celalalt sunt date de masura in care cei implicati comunica onest, autentic lucruri despre ei, despre ce sunt, atat pe plan rational, cat mai ales pe plan emotional, despre ce stiu, ce pot, ce isi doresc, ce simt si, la fel de important, despre ce vor sa devina. In ce masura suntem capabili sa facem noi insine asta? Daca punem pret pe comunicarea reala si nu pe vorbit, cred ca ar fi bine sa ne gandim daca suntem apti si dispusi sa lasam la lumina vulnerabilitatile noastre si sa ne asumam constient, in fata unui numar redus de persoane pe care le consideram semnificative, propria umbra.

Si pentru ca ma numar printre cei care sustin comunicarea ca fiind esentiala in relatii, chiar am de gand sa meditez la toate astea, tocmai pentru ca stiu despre mine ca nu sunt in punctul in care sa pot vorbi cu ceilalti asa cum imi doresc.

II. Ma gandesc ca unii oameni, mai exact aceia care isi infraneaza trairile, se hranesc sufleteste din emotiile celor din jur, fie ca doar le observa, fie ca le provoaca. Un soi de psiho-vampiri de-ai lui Peseschkian, dar intr-un alt registru, mai subtil, mai rational. Treaba este ca de hrana asta, emotionala, toti avem nevoie. Si atunci nu mai bine traiesti the real deal, decat sa bagi in tine surogate pe care doar le vezi, nu le traiesti efectiv?

III. Am auzit recent, si nu de la o singura persoana, ‘Nu mi-e frica de nimic!’ Hmmmm, zau? Si atunci de ce nu faci diverse chestii? Pur si simplu sa faci. Nu neaparat negandit, nu neaparat fara un plan, dar sa faci! Ce te impiedica sa fii spontan, de exemplu? Ce te impiedica sa experimentezi lucruri? Ce te impiedica sa iti asumi ceea ce esti? Ce te impiedica sa afirmi din toata inima ‘asta vreau’? Ce te impiedica sa zici ‘azi las lucrurile sa mearga de la sine’? Ce te impiedica sa-ti formulezi un vis? Ce te impiedica sa vezi viata fara ‘daca’ macar pentru o zi? Ce te impiedica sa cauti sau sa provoci un echilibru sau un dezechilibru care sa te faca fericit? Ce te impiedica sa gasesti solutii pentru a ocoli piedici sau pentru a intelege ce ti se intampla? Mai ales ce te impiedica sa recunosti ca ai gresit-o si sa-ti iei viata de la capat? Doar nu iti e frica de nimic, nu?

Si-ar mai fi de zis lucruri, dar mai las si pe maine. Azi poate totusi reusesc sa adorm.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: